Monday, August 17, 2009

PERNIAGAAN AKHIRAT : IHYA RAMADHAN PAS KAWASAN DILANCARKAN SABTU LALU


Dunia ada peniaganya.Akhirat juga ada peniaganya. Peniaga dunia mengintai-intai peluang pada musimnya untuk mengaut untung.Peniaga akhirat juga mengintai-intai peluang pada musimnya untuk mengaut untung.

Namun begitu , pengertian keuntungan diantara peniaga dunia dengan peniaga akhirat adalah berbeza.Keuntungan peniaga akhirat ialah keampunan daripada Tuhannya dan syurga yang mengalir dibawahnya sungai-sungai.

Peniaga akhirat ialah sebagaimana yang disifatkan oleh ALLAH:

Terjemahan:

Lelaki yang tidak dilalaikan oleh perniagaan dan tidak (pula) oleh jual beli daripada mengingati ALLAH , dan (daripada) mendirikan solat dan daripada mengeluarkan zakat. Mereka takut kepada suatu hari yang (dihari itu)hati dan penglihatan menjadi goncang.

Ramadhan datang lagi dalam memberi peluang Muslim menambah kebaikan yang pintunya sentiasa terbuka.Berbahagialah sesiapa yang mengambil manfaat daripada peluang yang disediakan.

Lajnah Tarbiyah PAS Kawasan Bukit Katil, telah berjaya melancarkan program Ihya Ramadhan semalam, 25 Syaaban 1430 / 16 Ogos bagi merebut peluang dan ruang semaksima mungkin.

Program tersebut telah dirasmikan oleh Ust Faisol Shaikh Mohamad, selaku penceramah tetap bulanan program ijtimak Kawasan Bukit katil. Ianya telah dihadiri oleh semua pimpinan PAS Kawasan dan ahli-ahli PAS Kawasan.

Manusia bukannya tubuh sahaja. Manusia adalah jasad dan roh. Roh adalah hakikat sebenar diri manusia.Tubuh hanyalah kulit yang menutupi saja. Allah syariatkan puasa untuk mengangkat martabat manusia, untuk mengangkat jiwa dan roh supaya menjadi manusia sebenar.

Inilah peluang dalam usaha mendekatkan diri kepada ALLAH AZZA WA JALLA.
AHLAN WA SAHLAN..YA RAMADHAN

No comments:

Post a Comment